1st tym cuber masak lauk nie...Selalu nye kesedapan makan siput sedut pat restoran Hajah Maimunah. Cumer biler dengar dari kawan kawan yang cakap tym nak bersihkan siput nie bergerak dan merayap, tu yang buat malas sikit. Tapi, cekalkan hati, cuber jugak. Tak lah geli sangat...Sukses!!
- Siput yang dibersihkan, dipotong bahagian belakang, cuci dan toskan
- Bawang merah
- Bawang putih
- Cili padi merah
- Kunyit basah
- Serai dititik
- Daun kunyit
- Santan cair dan pekat
- Garam
- Tumis bahan bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan serai dan daun kunyit. Tambahkan santan cair dan pekat. Gaul hingga mendidih. Bubuh garam. Masukkan siput dan gaul hingga sebati.
Thanks Kak Za yang beri tips tips camne nak bersihkan siput nie...lurp you many many!
2 comments:
sedapnye....perut yang kenyang jadi lapar pulak tgk siput sedut ni...yummy
salam anne..
lemak siput ni kalo dah 1 hari makin lemak..slurrrp..hehe
Post a Comment