Wednesday, September 15, 2010

All spice and everything yummy

Pertama kali jatuh cinta dengan keenakan Za'atar 4 tahun lalu, biler ada anak kepada seorang pesakit dari UAE ni tgh shiok shiok sarapan pagi dalam bilik wad. Mula mula dia kuarkan roti arab, seakan akan roti pita, dah tu dia sapu cheese spread, lepas tu dia kuarkan satu botol berisi benda hijau ni, dia sapu lagik. Lepas tu dia gulung roti tu dan dia mengigit roti tu dengan penuh kenikmatan. Aku yang tengah bed sponging bapak dia (dah arwah org tu) hanya mampu melihat dalam kelaparan....Aku curiouslah. Ape benda hijau yang dia sapu tu...So aku tanye.."Shu akil ya Mariam?" Dia jawab " Za'atar". " Shu Za'atar?" Lepas tu, dia suapkan roti tu aku dengan tangan dia sendiri! Aduhai.........keenakan Za'atar bermain main ditekak dan lepas tu, aku tercarik carik mane aku nak dapatkan benda yang enak ni?

Dengan the wonders of Facebook, aku dapat berchat dengan cuzzen yang duk pat Dubai. Aku tanye aku naaaak sangat makan Za'atar. Ape lagik, raya kelmarin dia bawak balek 1 botol Za'atar utk aku. Yippeee!!!

Za'atar must be mix with olive oil. Sampai dapat konsistensi mcm inai. Tak payah tambah garam sebab dalam ramuan rempah ratus memang da ada garam. Mcm mcm resipi boleh masak dengan Za'atar. Bole buat marinate ayam panggang, pizza, makan dengan roti dan macam macam lagiklah .For a wonderful read and recipes on Za'atar, click here.

Today i had some wraps in the fridge. I spread cheese spread, za'atar, mozarella cheese, cheddar cheese, salami and another one is just za'atar spread with mozarella cheese.

Its Za'atarlicious!

2 comments:

Kyuubi_85 said...

apa kebendanya zaatar tu? nampk mcm sdap gak..

Sheida said...

zaatar tu is a mixed of herbs like thymes, oregano, basil and other spices. mmg sedap. kalo dpt raser, u shud try ok. selamat hari raya!

Related Posts with Thumbnails