Saturday, September 4, 2010

Spaghetti Meatballs

Lepas belek buku The Big Book of Pasta yang beli kelmarin, tekak nie mcm memanggil nak makan spaghetti meatballs plak. Nasib baik bahan bahan asas memang ada dalam peti ais, so jom ikot saya masak!


Bahan bahan
  • Bawang merah dicincang dadu
  • Bawang putih
  • Cili kisar
  • Sebiji buah tomato dipotong kecil
  • Daun Basil
  • Saya gunakan Preggo's sauce (Traditional)
  • Garam, white and black pepper
  • Spaghetti. Saya suka brand San Remo

Cara-cara membuat meatballs:
  • Daging kisar digaul dengan serbuk kunyit, serbuk kari, garam, pepper, tepong jagung dan telur sebijik.
  • Perap selama 30 minit.
  • Dibentuk menjadi bebola kecil.
  • Goreng hingga garing.
Cara-cara memasak sos spaghetti:
  • Tumis cili kisar,sos spaghetti Preggo's, bawang merah n bawang putih hingga garing.
  • Tambah daging kisar dan gaul
  • Masukkan sedikit air dan masukkan buah tomato
  • Biarkan mendidih dan hingga tomato layu
  • Campakkan daun Basil
  • Tambah garam dan white and black pepper
  • Taburkan parmesan cheese sebelum dihidang
SELAMAT BERBUKA SEMUA!

No comments:

Related Posts with Thumbnails