Sunday, September 26, 2010

Kepak Ayam Madu

Resipi yang paling mudah..Beli kepak ayam, marinate and perap. Cukup tym, masukkan dalam ketuhar and grill. Nak goreng pon ok. Dan kalo rajin, buatlah sambal cili. Hmmm...tak sampai 10 minit habis licin!

  • Kepak ayam dicuci bersih
  • Serbuk Za'atar (kalo takde, tak perlu)
  • Serbuk kari daging
  • Serbuk kunyit
  • Garam
  • Pepper
  • Coarse black pepper
  • Madu
Gaulkan semua rempah dan madu dan perap kepak ayam. Lebih lama diperap, lebih sedap. Dipanggang dalam ketuhar pada suhu 200'c selama 10-15minit.

Its finger licking good!

Wednesday, September 22, 2010

Siput Sedut Lemak Cili Api

1st tym cuber masak lauk nie...Selalu nye kesedapan makan siput sedut pat restoran Hajah Maimunah.  Cumer biler dengar dari kawan kawan yang cakap tym nak bersihkan siput nie bergerak dan merayap, tu yang buat malas sikit. Tapi, cekalkan hati, cuber jugak. Tak lah geli sangat...Sukses!!

  • Siput yang dibersihkan, dipotong bahagian belakang, cuci dan toskan
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Cili padi merah
  • Kunyit basah
  • Serai dititik
  • Daun kunyit
  • Santan cair dan pekat
  • Garam
  • Tumis bahan bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan serai dan daun kunyit. Tambahkan santan cair dan pekat. Gaul hingga mendidih. Bubuh garam. Masukkan siput dan gaul hingga sebati.
Thanks Kak Za yang beri tips tips camne nak bersihkan siput nie...lurp you many many!

Wednesday, September 15, 2010

All spice and everything yummy

Pertama kali jatuh cinta dengan keenakan Za'atar 4 tahun lalu, biler ada anak kepada seorang pesakit dari UAE ni tgh shiok shiok sarapan pagi dalam bilik wad. Mula mula dia kuarkan roti arab, seakan akan roti pita, dah tu dia sapu cheese spread, lepas tu dia kuarkan satu botol berisi benda hijau ni, dia sapu lagik. Lepas tu dia gulung roti tu dan dia mengigit roti tu dengan penuh kenikmatan. Aku yang tengah bed sponging bapak dia (dah arwah org tu) hanya mampu melihat dalam kelaparan....Aku curiouslah. Ape benda hijau yang dia sapu tu...So aku tanye.."Shu akil ya Mariam?" Dia jawab " Za'atar". " Shu Za'atar?" Lepas tu, dia suapkan roti tu aku dengan tangan dia sendiri! Aduhai.........keenakan Za'atar bermain main ditekak dan lepas tu, aku tercarik carik mane aku nak dapatkan benda yang enak ni?

Dengan the wonders of Facebook, aku dapat berchat dengan cuzzen yang duk pat Dubai. Aku tanye aku naaaak sangat makan Za'atar. Ape lagik, raya kelmarin dia bawak balek 1 botol Za'atar utk aku. Yippeee!!!

Za'atar must be mix with olive oil. Sampai dapat konsistensi mcm inai. Tak payah tambah garam sebab dalam ramuan rempah ratus memang da ada garam. Mcm mcm resipi boleh masak dengan Za'atar. Bole buat marinate ayam panggang, pizza, makan dengan roti dan macam macam lagiklah .For a wonderful read and recipes on Za'atar, click here.

Today i had some wraps in the fridge. I spread cheese spread, za'atar, mozarella cheese, cheddar cheese, salami and another one is just za'atar spread with mozarella cheese.

Its Za'atarlicious!

Tuesday, September 14, 2010

Lucky Fifty

Issshhh geram!! Tym rayer mcm nie lah orang orang sibuk mengemas umah and buang benda yang dah buruk atau yang da tak pakai lagik. Bukan tu aje, ada jugak manusia yang tak berhati perut buang anak  kucing jugak!! Tulah dia, nak piara binatang nie kena banyak komitmen dan kesabaran. Mane nak bersihkan najis, kasi makan minum, jaga sakit muntah tercekik tulang ikan, mandikan, grooming..tu semua nak kena amek kisah jugak.Walaopon kucing nie jenis binatang yang paling bersih dan senang dijaga, sebagai the owner, YOU must be responsible!

Macam hari ni..tgh sedap sedap golek atas katil sambil layan FB, nampak kawan baik post satu link pasal ada kucing dibuang oleh tuan yang dah berpindah ke rumah baru. Si kucing yang malang tu ditinggalkan pat umah org lain. Kebetulan my fren nie, emak dia mmg ada piara kucing. So yang tak berhati perut tu ingat, oooh senanglah kucing aku ni dapat makan dan tempat tinggal. Zalim! Capital Z!!

So, i went down to take a look at the cat. Kucing jantan. Parsi. Flatface. Classic breed. Kesian....Kotor. Kurus. Bulu dia plak bergumpal gumpal. Kucing Parsi nie perlukan grooming setiap hari agar bulu bulu tak bergumpal gumpal. Mungkin tuan yang takde hati tapi cumer ada perot tu dah malas nak grooming and sebab dia dah pindah jadi taknak umah baru dia kotor,so dia lontarkan kucing tu pat koridor umah orang lain!Isssshhh!!!! Geraaaamnye!!!


Lepas dimandikan...Suker dia!
 I bawak balek kucing tu. Mak Jah panggil dia Memek sebab muker dia kemek. Dah pat umah, my 2 other cats tercium cium kawan baru dorang. Mandikan si Memek n kasi dia makan. Lepas tu, bulu bulu yg bergumpal gumpal tu i shaved it off. Nanti lagi 2 bulan biar bulu yang sihat pulak tumbuh. Memek nie manja sangat dgn orang....Since nama Memek tu tak style sangat, I kol him FIFTY.  Sebab hari ni 5 syawal...Insya allah, kehadiran Fifty aka Memek pada 5 Syawal ni akan membawa kebahagian untuk kami sekeluarga! Meow!!

Fifty titon dalam CATgumbiraan.


Saturday, September 11, 2010

Sweets for my sweet

Assalamualaiikum

Salam lebaran! Hari nie dah 2 Syawal. Cepat nyeee.. Tahun nie sepupu yang duk pat Dubai dapat balek beraya. Sheida ada kirim Baklava. Memang mahal kalo nak beli pat Arab Street nie. Tahun lepas, ada pesakit UAE yang datang untuk follow up pat spital bawakkan satu kotak besar Baklava untuk nurses share among each other... Nak tahu ape itu  Baklava? Sesuai untuk tea time. So sinful!

Fresh from Dubai UAE
Yeay!! My Baklava is here!!
Happy Drooling, My Sweet Cravingz..

Friday, September 10, 2010

Jom Ikot I Beli Bunga

Assalamualaiikum
Hah...! Memang tiap tiap bulan dan hari raya mesti nak singgah tempat nursery ni. Bunga segar jual murah murah and banyaaaaaak choices! Mcm pat kedai bunga pat Petaling Street tu, penuh sesak dgn orang yang nak beli bunger! Suker sangat! So ramai yang tak tahu, especially yang tinggal pat spore, kalo nak beli bunga segar untuk mengindahkan umah anda lebaran ini atau untuk hantar bunga rose utk yg tersayang, klik sini






"Arranging a vase of flowers in the morning can give a sense of quiet in a crowded day- its like writing a poem or saying a prayer."

Wednesday, September 8, 2010

Biskut Cornflakes Choco Chips

Ok...nie yang memang tiap tiap tahun wajib ada untuk hari raya. Naufal suker sangat biskut nie. Dia suker dip biskut nie dalam susu, mcm advertisement Oreo cookies. "Twist, dunk and lick" kata dia. Such a relish!


Bahan bahan
  • 180gm tepung gandum
  • 20gm tepung jagung
  • 1/8 baking powder
  • 2 cawan cornflakes dikisar halus
  • Badam
  • Chocolate chips
  • Chocolate rice
  • 150gm butter
  • 100gn icing sugar
  • 1 biji kuning telur
  • 1 1/2 teaspoon vanilla essence
Cara cara
  • Bahan A: Gaulkan tepung gandum, tepung jagung, cornflakes yang dikisar, badam, chocolate chips and chocolate rice. Ketepikan
  • Bahan B: Pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan kuning telur dan vanilla essence
  • Gaul bahan A dan B hingga sebati.
  • Bentukkan ikot sesuka hati.
  • Susun chocolate chips.
  • Bakar pada suhu 170 degree selsius selama 12-15minit.

                                           SELAMAT HARI RAYA!!

Tuesday, September 7, 2010

Creamy Chicken and Mushroom Baked Rice

Assalamualaiikum....

Hari ni malas sangat nak masak. Tapi dalam periuk ada nasi belen sahur tadi. Teringat nak buat Baked Rice. Fwahhh! Bau cheese menggoda iman...Haiiissss....Jam baru kul 514pm. Hehehe...So nie lah dia Creamy Chicken & Mushroom Baked Rice.

Bahan bahan
  • Nasi
  • Butter
  • Daging ayam yang dicincang
  • Mushroom
  • Susu segar
  • Tepung gandum
  • Lada putih dan garam
  • Mozarella cheese
  • Cheddar cheese
  • Parmesan flakes
Cara cara
  • Panaskan butter
  • Tumis daging ayam dan cendawan
  • Masukkan tepung gandum dan gaul
  • Tambah susu segar
  • Masukkan lada putih dan garam secukup rasa 
  • Dan sedikit air agar sos tidak kering dan bergumpal. Kacau dengan api yang kecil.
  • Tuangkan sedikit creamy sauce tu dalam aluminium tray
  • Tuang nasi diatas
  • Tuangkan creamy sauce atas nasi
  • Taburkan mozarella dan cheddar cheese
  • Taburkan parsley flakes
  • Bakar dalam suhu 180degree selsius selama 10-15minit.
SELAMAT BERIFTAR!

Sunday, September 5, 2010

Hati Ayam Goreng Rempah

Simple yet comforting. Dihidangkan dengan nasi panas panas. Kalau ada sambal belacan lagik sedap! Ada yang suker goreng lembab lembab, tapi I suker goreng garing garing...

Bahan bahan
  • Hati ayam yang telah dibersihkan
  • Bawang putih yang dikisar
  • Halia yang dikisar
  • Ketumbar
  • Jintan kecil
  • Serbuk kunyit
  • Serbuk kari daging Baba's
  • Garam
  • Lada putih
                                           Cara caranya:
  • Gaulkan hati ayam dengan bawang putih dan halia yang dikisar, ketumbar, jintan, serbuk kari, serbuk kunyit, garam dan lada putih. Perap selama 30 minit agar rempah meresap.
  • Goreng dengan minyak yang panas. Hati hati ye, sebab tym menggoreng hati ayam nie, minyak terpercik.
                                                              ENJOY!

Cho' Ben Thanh Market: A shopper's paradise

Hah!! Nie lah yang paling dinanti nantikan..shopping!! Ramai jugak orang melayu kiter tgh sibuk abeskan dolar pat sana! Haha! Cho' Ben Thanh market ni menjual bermacam macam jenis kraftangan, pakaian, linens, bag...cakap ajelah apa yang awak nak carik, pat market nie smua ada jual! Harga pon 2x lebih murah berbanding dengan yang dijual di negeri sendiri. A good quality linen tablecloth can cost me around $30 or above, but i get it much much cheaper in the market. Cumer kat sane, dorang accept USD ya...Tapi memang berbaloi! U must bargain. And bargain HARD! Jangan terperanjat eh... Orang Vietnam faseh bahasa melayu...so kalo nak ngumpat ke, seranah ke, bisik aje dlm hati.


Macam macam bag dijual

Dikedai Uncle ni lah kiter shopped till excess baggage sampai USD100
Lepas shopping lapar and penat giler babas. So our guide brought us here at Halal Saigon. A very nice cosy restaurant owned by a Malaysian. Lagu Alleycats berkumandang.."Sampaikanlah salam cintaku pada-nyiaaaaaa"..Suddenly homesick lah plak.

My yummy fried rice and crispy chicken cutlet
Asam pedas
Whoah! What a feast! If u happen to be in HCMC, go and makan at Saigon Halal ok!

Mekong Delta

Penat berjalan di Chu Chi tunnel belom hilang, besoknya ditambah dengan penat ke Mekong Delta. Tapi dalam banyak itineri, pengalaman di Mekong Delta tak dapat saya lupakan. Almaklumlah saya ni orang bandar. Celik mata aje bangunan mencakar langit. Tym zaman kanak kanak tak dapat rasakan hidup dikampung sepenuhnya. And i really enjoyed my Mekong trip...esp tym naik sampan turun sampan! Best!! We visited the bee farm, fruits farm, kilang gula gula kelapa and had a true experience of their laidback lifestyle..



Steady aje makcik!

Kesian ular ular tu...
Teh lemon dan madu.


Kilang gula gula kelapa


Insya allah Mekong Delta will see me there again!

Saturday, September 4, 2010

Chu Chi Tunnel

Panas!!! Melengas!!! Arrrrgghhh..! Tapi, walaupon kulit hangus sikit, pengalaman melawat ke bekas tapak Perang Vietnam amat meninggalkan kesan yang amat mendalam.Yang herannya, wanita wanita Vietnam kulit putih putih dan gebu! Sedih tau..kalau kiter dengar mcm mana orang orang Vietnam melawan musuh dengan bersembunyik bawah tanah! Adoiii mintak ampon, tengok aje dah sempot!! Tengok ajelah gambar gambar dibawah tu ye....





Arak ular amat popular pat Vietnam. Banyak khasiat. Untuk stamina lelaki yang nak lebih Ummmppph!


Staple food waktu perang, ubi rebus, air teh dengan kacang yang dicampur dgn garam dan gula. Sedap. Tapi dalam cuaca mcm tu, kalo dapat satu gelas COKE dengan ais banyak banyak..nikmat!

Reviving Saigon

Pada bulan April yang lepas, saya berkesempatan melancong ke Vietnam. Saya dan makcik sebenarnya ke Vietnam untuk melancong dan biasalah..pompuan..shopping. Ho Chi Minh city sebuah negara yang pesat membangun. Tan Son Nhat International Airport bersih, modern dan orang orang Vietnam nie peramah sungguh! Nampak ramai jugak orang melayu kiter tym tengah beratur nak chop passport. Nak tegur segan, takot orang Myanmar ke, paling kureng senyum kambing ajelah.

Dibawah terik mentari, kami dijemput oleh tour guide, seorang gadis dlm usia 20thn, yang faseh berbahasa English, walaupon pelat. Tapi, her general knowledge about the history is remarkable! Tempat yg pertama kami lawati ialah The Notre Dame Cathedral, followed by The Post Office and City hall.

                                                                    






The City Hall
Traffic pat HCMC nie memang menyeramkan! Bak pepatah tour guide kami, all you need is :
GOOD DRIVER, GOOD BRAKES AND GOOD LUCK!
Related Posts with Thumbnails